Gözde oluşan ağrı genellikle ciddi problemlerin işareti değildir. Ancak gözün neresinde ağrı oluştuğuna göre göz ağrısı önem arz edebilir. Göz ağrısı, ağrı yerine göre ikiye ayrılmaktadır. Bu ağrı çeşitleri “oküler” ve “ortibal” olmak üzere ikiye ayrılır. Oküler ağrılar gözün yüzeyinde meydana gelir. Ortibal ağrılar ise gözün derinlerinde, içinde meydana gelen ağrılardır. Çoğunlukla tedaviye bağlı olmadan göz ağrıları kendi kendine geçebilmektedir.
Gözün yüzeyinde meydana gelen ve yanma çizilme ya da kaşıntı şeklinde hissedilmesiyle ortaya çıkabilir. Bu tür göz ağrıları göz damlaları ve dinlenme ile tedavi edilebilir. Ancak orbital ağrılar yani gözün derinlerinde hissedilen ağrılar ise bıçaklama ya da zonklama şeklinde hissedilebilir. Bu tür göz ağrıları daha derinlemesine tedavi edilmelidir. Göz ağrısının yanında eğer görme kaybı da var ise kesinlikle hekime başvurulmalıdır.
Göz Ağrısı Neden Olur?
Migren sahibi kişilerde sağ ya da sol göz ağrısı tek başına olabilirken, iki gözde birden de ağrı yaşanabilir. Oküler göz ağrısı sebepleri içinde göze yabancı nesne kaçması, kirpik, makyaj malzemesi gibi yabancı maddelerin gözde tahrişe sebep olması yer alır. Aynı zamanda “konjonktivit” ismiyle bilinen gözün ön ve göz kapağının altını kaplayan dokunun enfeksiyon kapmasıyla gerçekleşen ağrı genellikle kaşıntı kızarıklık ve akıntıya sebep olur. Kontakt lens kullanan bireylerin en sık karşılaştıkları durum da tahriş ve enfeksiyon sebebiyle göz ağrısı sorunudur. Kimyasal maddelerin göze sıçraması gözde ciddi ağrılara sebep olabilir. Arpacık halk arasında en sık rastlanan göz rahatsızlıklarından biridir. Göz kapağının yanındaki yağ bezelerinin enfeksiyonu sebebiyle meydana gelir ve göz ağrılarına sebep olur. Arpacık çok acı verici olabilir. Glokom isimli rahatsızlık ise göz içi basıncının yükselmesi ile göz ağrılarına sebep olan bir rahatsızlıktır. Kalıcı görme kaybına sebep olacağından acil tedavi sürecine başlanması gerekmektedir. Optik nörit ise göz ile beyin arasındaki sinir iltihaplanmasıdır ve görme kaybı eşliğinde göz ağrısına sebep olabilmektedir. Sinüzit hastaları ise sinüs enfeksiyonu sebebiyle kuvvetli ağrılar yaşatabilmektedirler. Aynı zamanda migren hastaları da aynı şekilde göz ağrılarından müzdariplerdir.
Göz ağrısı travma dolayısıyla başlamışsa, ağrı ve bulantı söz konusu ise, göze dokunulamayacak şekilde acı varsa acil durum söz konusudur. Doktora başvurulması gerekmektedir.
Tedavisi Nasıldır?
En kolay tedavi yöntemlerinden biri gözü dinlendirmek ve televizyon, bilgisayar ekranına bir süre bakmamaktır. Eğer uzun süre lens kullanılıyorsa gözlük takarak bir süre göz dinlendirilmelidir. Sıcak kompres de tıkanmış yağ bezelerini açacağından Göz Ağrısını tedavi eder. Antibiyotikler ve antibakteriyel damlalar enfeksiyonları tedavi ettiğinden göz ağrısını kısa sürede tedavi edecektir. Ağrı kesici ilaçlar eğer göz ağrınız şiddetli ise ve günlük hayatı fazlasıyla etkiliyorsa tavsiye edilmektedir. Son olarak cerrahi müdahaleler yabancı cisimlerin verdiği hasarı onarmak için başvurulan bir yöntemdir.
Göz Ağrısının Önlemi Nasıl Alınmalı?
Göze gelebilecek yabancı maddelerden kaçınmak için gözlük kullanılmalı, sert kimyasal ve deterjanlardan uzak durmalı ya da gözler koruma altına alınmalı, lenlerin günlük rutin ile temizlenmesi ve hijyenine özen gösterilmeli, en az 8 saatlik uyku ve her 20 dakikada bir gözleri ekrandan uzak tutmak göz ağrılarının önünü almaya yardımcı olacaktır.
Tüm göz hastalıkları belirti ve tedavi yöntemlerinin detaylı anlatıldığı yazımızı okumak isterseniz Göz Hastalıklarının Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri linkine tıklayarak okuyabilirsiniz.