Gereksiz antibiyotik kullanmayın
Birçok insan hayatın en basit hastalıklarından bir tanesi olan gribin tedavisinde bile antibiyotik kullanmaktadır. Antibiyotikler iltihap öldürücü etkileri ile vücudunuzdaki mikropları dışarı atmanıza yardımcı olur. Anca her hastalıkta antibiyotik kullanımı insan vücuduna faydadan daha çok zarar vermektedir. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticilerinden Kulak Burun Boğaz hastalıkları uzmanı Süleyman Erdoğdu, nezle ve gribin farklı belirtilere sahip olduğunu ve her ikisinin de tedavisinde antibiyotiklerin hiçbir yeri olmadığını söylüyor. Bazı durumlarda kullanıma gerek duyulsa dahi buna ancak hekimlerin karar verebileceğini belirtiyor.
Erdoğdu, yapmış olduğu yazılı açıklamada havaların soğuması ile birlikte arması beklenen soğuk algınlığı ve girip gibi üst solunum yolu hastalıklarına dikkat çekerek özellikle halkımız arasında yaygın olan antibiyotik kullanımlarının yanlış olduğunu bu ilaçların ancak hekim kontrollerinde kullanılabileceğini söyledi.
EĞER KAPALI ALANDAYSANIZ VİRÜS SİZİ ELE GEÇİREBİLİR
Kış aylarında havaların soğuması ile birlikte bir çok kişinin baş ağrıları ve girip gibi hastalıklardan şikayet ettiğini belirten Erdoğdu kış aylarında üst solunum yolu enfeksiyonlarının son derece normal olduğunu ve paniğe kapılmaması gerektiğini söyledi. Kış aylarında en fazla artış gösteren girip ve nezle gibi hastalıkların insanları yakalamasının en büyük etkeninin virüsler olduğunu söyleyen Erdoğdu, virüslerin bünyeleri zayıf düşürerek vücudu diğer bakteri enfeksiyonlarına karşı da güçsüz duruma düşürdüğünü işaret etti. Girip ve nezle gibi virüslerin en fazla kapalı alanlarda bulaştığını söyleyen Erdoğdu, bakteri enfeksiyonlarına karşı dikkatli olunmasını ve bu hastalıklara yakalanmamak için havasız kalan AVM’lere dikkatli girilmesini mümkünse toplu taşıma araçlarının çok az kullanılmasını söyledi. Bunun yanında atkı kullanmak bu virüslerden korunmak için en güzel yöntem olarak dikkat çekiyor dedi.
“BOL BOL C VİTAMİNİ ALIN”
Erdoğdu, bu hastalıkların sadece kapalı alanlara girmekle insan vücuduna bulaşmadığını bazı insanlarda doğuştan gelen özelliklerin de enfeksiyonlara yakalanmak için insanları tetiklediğini söyledi. Burun kemiklerinde eğrilikler, burun tıkanıklıkları nedeni ile nefes alıp vermekte zorluk çekmek gibi ek çok etken bu hastalıklara yakalanma risklerini artırıyor. Uyku ve yemek düzeni bozuklukları da insan vücudunun bağışıklık sistemini etkilediğini ve hastalıklara yakalanmak için zemin hazırladığını ifade eden doktor, spor yapmanın ve bol bol C vitaminleri almanın hastalıklara yakalanmamak için önemli olduğunu söyledi.
GEREKSİZ ANTİBİYOTİK ZARARLI
Üst solunum tolu enfeksiyonlarının en azla girip ve nezle ile kendini gösterdiğini vurgulayan Erdogdu, bu iki hastalık birbirinden farklıdır. İkisinin de tedavisinde çoğu zaman antibiyotik kullanımının yeri yoktur. Öncelikle istirahat etmek ve dinlenmek hastalıkların tedavisinde önemli rol oynamaktadır. Bunun yanında ağrı kesiciler ve ateş düşürücüler hastalıkta kullanılmakta olan ilaçların başında gelmektedir. Dedi. Hastalıklarda antibiyotik kullanılmasının sakıncalı olduğunu vurgulayan Erdoğdu, antibiyotik kullanımlarına ancak hekimler karar vermelidir. Gereksiz antibiyotik böbreklerde ciddi sorunlar yaratabilir dedi. Ayrıca üst solunum tollarındaki hastalıklardan birisi olan nezlenin halsizlikle kendini göstermeyeceğini sadece burun akıntısı ile kendini göstereceğini vurgulayan Erdoğdu girip hastalığının ise insanları halsiz bıraktığını ve bu hastalıkta mutlaka istirahat etmek gerektiğini söyledi.
Uygun antibiyotik kullanımının şu şekilde olacağını belirtmeliyiz.
- Doktor tarafından hastalarda tespit edilmekte olan enfeksiyon hastalıklarına sebep olan bakterilere göre en etkin antibiyotiklerin seçilmesi gerekmektedir.
- Doktorların reçetesi ve önerisi olmadan antibiyotikler kullanılmamalı
- Eğer viral bir enfeksiyon var ise antibiyotik alınmaması gerekmektedir.
Tüm bunların yanında doktorların belirlediği süreler dışında antibiyotiklerin kullanılmaması gerektiğini unutmamalısınız. Fazla antibiyotik insanlara yarardan çok zarar verecektir.