Apandisit her insanda olabilecek kadar yaygın bir durumdur. Bu durumun kesin olarak teşhis edilmesi genellikle zordur. Çünkü bazı hastalıkların ve ciddi durumlar sonucu oluşan belirtiler apandisit belirtileri ile aynıdır. Bu nedenle birçok kişi bu belirtileri yaşadıklarında farklı hastalıklara kapıldıklarını düşünürler. Apandisit tanısındaki bu zorluk nedeniyle tedavi süreçleride çok uzundur. Uzmanlar tarafından yapılan bir araştırma sonucu en zor tanı 3 yaşından küçük çocuklar ve 60 yaşından büyük yetişkinlerde koyulmaktadır.
Apandisit belirtileri genellikle karın ağrısı, iştahsızlık, bulantı, kusma ve yüksek ateştir. İshal ve kabızlık gibi sık olmayan belirtilerde bazı hastalarda görülebilmektedir. Apandisit ağrıları genellikle hamilelik sırasında oluşan ağrılara benzetilir. Bazı durumlarda ise çok daha şiddetli ağrılar görülebilmektedir. Bu belirtiler kişinin metabolizmasına bağlı olarak değişebilmektedir.
Apandisit Belirtileri Nelerdir ?
Karın Ağrısı: Bu ağrı genellikle göbek deliğinden başlayarak karnın alt bölgelerinde oluşur. Ağrının şiddeti duruma göre değişiklik gösterebilir. Zaman zaman kesilir veya kesintisiz olarak birkaç saat sürer. Karın ağrısı apandisit belirtileri arasında gösterilen en önemli belirtidir. Apandisit tanısı koyulan birçok kişi bu şikayet nedeniyle hastaneye gitmiştir.
İştah Kaybı: Apandisit olan kişilerin birçoğunda iştah kaybı bulunur.
Bulantı ve Kusma: İştah kaybı ile başlayan süreçte bulantı ve kusma kaçınılmazdır. Apandisit tanısı koyulan her 10 kişiden 9’unda bu durum gözlenmiştir.
Ateş: Apandisit belirtileri arasında ateşde yer almaktadır. Vücudun ısı seviyesinin zaman zaman yükselmesi ve tekrar düşmesi gibi durumlar görülebilir. Özellikle apandisit tanısı koyulan çocuklarda bu durumla sık sık karşılaşılmaktadır.
İshal: İshal durumu genellikle apandisit bulunan küçük çocuklarda görülür.
Kabızlık: Bazı durumlarda apandisit kabızlık gibi problemlerede neden olabilmektedir. Bu durum da genelde küçük yaş aralığındaki kişilerde meydana gelir.
Sık Sık İdrara Çıkma: Apandisit bulunan bazı kişiler sık sık tuvalete çıkmaktan şikayet etmişlerdir. Bu durumun üreteri tahriş eden iltihaptan kaynaklandığı düşünülmektedir. Üreter, böbrek ve mesane arasındaki bir tüptür.
Sindirim Güçlüğü: Bazı hastalarda sindirim güçlüğü oluşabilir. Vücudun mideye yakın bölgesinde oluşacak bir iltihap sindirim sistemini etkiler ve besinlerin sindirilmesini engeller.
Kalp Atış Hızı: Kalp atış hızının yükselmesi apandisit belirtileri arasında gösterilmektedir.