Alerjik Konjonktivit Nedir?
Çoğu kişide var olan en sık rastlanan alerjik göz rahatsızlığıdır. Çocukluk dönemlerinde başlangıç gösterir. Çevreden gelen zararlara direk açık olması sebebiyle gözde alerjik reaksiyonların görülmesi diğer organlara kıyasla daha fazladır. Kaşınma, yanma, batma, çapaklanma, kızarıklık, sulanma gibi görme bozukluklarına sebep olabilir. Göz kapakları şişer ancak kişinin görüşünü etkilememektedir.
Alerjik Konjonktivit Neden Oluşur?
Dışarıdan gelen alerjenlerin (polen, toz, akar gibi) göz kapağının içerisine yerleşmesi ve mast hücrelerini(alerji hücrelerini) uyarması sonucu meydana gelir.
Alerji Yapan Maddeler Nelerdir?
Başta çimenler olmak üzere çiçeklerden ve ağaçlardan kaynaklanan polenler, kedi, köpek, kuş gibi hayvanların tüyleri, akarlar, toz ve küfler alerjiye yol açan maddelerdir
Alerjik Konjonktivit Çeşitleri Nelerdir?
Mevsimsel ve mevsimsel olmayan alerjik konjonktivit, bahar keratokonjunktiviti, atopik keratokonjunktivit, dev papiller konjunktivit, temas göz alerjisi, alerjik konjonktivit çeşitleri arasında yer almaktadır. Alerjik konjonktivit olan kişilerde aynı zamanda astım, atopik egzama ve alerjik rinit gibi hastalıklara da rastlanabilir.
Havuzlar Alerji Açısından Tehlike Midir?
Havuzda yüzdükten sonra çoğu kişinin göz akları kızarmış durumda olur. Deniz de gözlerde kızarıklığa yol açmaktadır. Ancak havuz kapalı bir su olduğu için mikropların üremesi daha kolaydır ve havuzun içerisinde gözler açıldığı zaman mikrop kapma olasılığı çok yüksektir. Bunun yanında havuzdaki klor miktarı da gözler için tehlike oluşturur. Eğer olması gerektiğinden fazla klor havuz suyuna karıştırılmış ise hemen hemen herkes havuzun yüksek klorundan etkilenir. Özellikle çok klorlu havuz sularında ve tuz oranı çok yüksek olan denizler suya girerken gözleri açmamak, deniz gözlüğü ile önlem almak alerjik göz rahatsızlıklarından korunmak adına yardımcı olacaktır.
Alerjik Konjonktivit Tedavisi Nasıl Bir Süreçtir?
Hastadan dinlenilen şikayetlere göre muayene ve laboratuvar incelemeleri sonucunda alerjik göz hastalıklarının tanısını koymak oldukça kolaydır. Muayene esnasında göz kapakları, kornea, kirpikler, bezlerin açıldığı bölümler dikkatle incelendikten sonra tanı konulabilir. Alerji tedavisinde en önemli aşama öncelikle alerjiye neyin sebep olduğunu tespit etmektir. Tespit edildikten sonra maddeden kaçınmak gerekir. Gözdeki oluşan hassasiyeti hafifletmek amacıyla soğuk kompresler, suni gözyaşı damlaları tavsiye edilir. Bunların yanında antihistaminik ilaçlarla, damarları büzen ilaçlara, alerjiyi oluşturan hücreleri dengeleyen ilaçların verilmesiyle alerji kontrol altına alınabilir. Aşırı kaşıntı olduğunda soğuk suyla yüz ve göz çevresinin yıkanması yakınmaları azaltıcı etki yapabilmektedir.
Alerjik Konjonktivitten Korunma Yöntemleri Nelerdir?
Alerjik konjonktivitten korunmak için polenlerin yoğun olduğu yerlerden mümkün olduğu kadar uzak durmak gerekir. Ve güneşin dik açıda olduğu saatlerde güneşe çıkmamak önemlidir. Dış ortamlarda güneş gözlüğü,şapka,şemsiye ve maske kullanmak, dışarıdan içeri girerken alerjenleri uzaklaştırmak için kıyafet değiştirip duş almak, korunma yöntemlerinden birkaçıdır. Aynı zamanda en çok alerji yapan alerjen polenler olduğu için, polenlerin yoğun olduğu dönemlerde kapı ve pencereleri kapalı tutmak da korunma açısından faydalı olacaktır. Evlerde polen filtresi olan klimalar kullanılarak ve araç filtreleri düzenli olarak değiştirilerek alerjik konjonktivitten korunmak mümkündür. Sigara dumanı ve havasız ortamlardan kaçınmak, havası kuru ortamlarda nemlendirici cihazlar kullanmak da korunma yöntemleri arasındadır. Ev içerisinde toz barındıran halı, kilim gibi eşyalar tercih edilmemeli ev tekstilinde anti alerjik kumaş seçimleri yapılmalıdır. Toz alırken muhakkak nemli bez kullanılmalıdır.