Göz Sağlığı

Renk Körlüğü Nedir?

Değişik renkleri, gölgeleri algılama bozukluğuna renk körlüğü  denmektedir. Daha çok erkeklerde görülen bu rahatsızlık en sık rastlanan göz hastalıklarından biridir. Kadınlarda %8 oranında görülürken erkeklerde yaklaşık %10 renk körlüğü vakasına rastlanmaktadır. Hastalığın esas nedeni retina tabakasındaki pigmentlerin eksikliği ya da hiç pigment olmamasıdır.

Renk körlüğü çok şiddetli de olabilir, hafif şiddetli olarak da kalabilir. Bazı hastalar sadece renk geçişlerini ayırt edemezken, hiçbir rengi ayıramayacak kadar ileri seviyede renk körlüğü vakaları da bulunmaktadır. En sık rastlanan renk körlüğü tipi kırmızı ve yeşilin ayırt edilememesidir. Gözümüzün retina adını verdiğimiz tabakasında, “rod” ve “koni” dediğimiz fotoreseptörler vardır. Koniler renkleri görmeden sorumludur. Renk körlüğü olanlarda kalıtımsal olarak kimi koniler eksiktir. Bütün renklerin ayırt edilememesi durumu nadir de olsa vardır. Dünyanın siyah beyaz görüldüğü vakalardır. Çoğu renk körü hastası, renk körü olduğunun farkında değildir. Her 20 erkekten biri ve her 200 kadından biri renk körüdür.

Renk Körlüğü Kimlerde Görülür?

Renk körlüğü  çoğunlukla doğuştan gelmektedir. Fakat bazıları genetik faktörlere dayanmamaktadır. Bu gibi durumlarda kullanılan ilaçların ve sinir rahatsızlıklarının renk körlüğüne neden olduğu düşünülmektedir. Ayrıca çocukluk çağında maruz kalınan yüksek ultraviyole ışınlar kalıcı olarak renk körlüğü yapabilmektedir. Renk körlüğünün en yaygın kaynağı çocuklukta alınan yüksek ultraviyole ışınlardır. Renk körlüğü kırmızı-yeşil veya mavi-sarı renk eksik görme veya renk algılayamama olarak belirlenir.

Renk Körlüğü Belirtileri Nelerdir?

Genelde kalıtsal olarak aktarılan renk körlüğü yeşil, sarı, turuncu ve kırmızı renklerinin hepsini aynı biçimde görme ve renkleri ancak ve ancak yoğunluklarıyla ayırt etme durumudur. Doğuştan renk körü  olan kişiler zamanla bazı renkleri ayırmaya başlayabilirler. Nadir görünse de renk körlüğü  ilerlemiş vakalarda sadece siyah beyaz görme şeklinde görüş bozukluğu söz konusudur. Günlük yaşamda önemli bir sorun yaratmayan renk körlüğü, hastanın renklerle ilgili işlerde çalışmasına engel olur. Renk körlüğü  hastaları sürücülük ve denizcilik yapamazlar çünkü kırmızı ve yeşil renklerle uyarılar yapıldığından renklerin görülmemesi hayati tehlikelere yol açabilir.

Renk Körlüğü Tedavi Edilebilir mi?

Genlerle taşınan bir hastalık olan renk körlüğünün bilinen bir tedavisi yoktur. Görme bozukluğu ve sinirlerin zayıflamasına bağlı olarak ortaya çıkan renk körlüğü  belirli bir ölçüde tedavi edilebilir ya da ilerlemesi yavaşlatılabilir. Doğumundan beri renk körü  olan kişiler çoğunlukla hayatlarını sürdürürken herhangi bir zorlukla karşılaşmazlar. Hatta çoğu renk körü hasta, renk körü olduğunun farkına bile varmaz. Ancak ve ancak bir göz muayenesi esnasında renk körlüğü teşhisi ortaya konabilir. Renk körlüğü,  göz bozukluğu ile de tetiklenebilir. Renkleri ayırt etmedeki değişiklik göz bozukluğu ile doğru orantılıdır. Böyle bir durum söz konusu ise göz doktoruna danışılmalıdır.

Renk Körlüğüne Özel Kontakt Lensler ve Gözlükler

Renk körleri için özel olarak üretilmiş renkli kontakt lensler ve gözlükler bulunmaktadır. Göz doktorlarının kendi deneme setlerinden deneterek hangi renk kontakt lenste daha rahat renklerin ayırt edilebildiği saptanarak, hastaya reçete edilebilir. Ayrıca bu lensler disleksi hastalarında ve okuma güçlüğü çekenlere yardımcı tedavide kullanılmaktadır.

Renk Körlüğü Testi

Renk körlüğünün ortaya çıkarılması ve ayrıca renk körlüğü veya renk görme eksikliği tipinin belirlenmesine yarayan birden fazla test yapılabilmektedir. Renk körlüğü (renk görme eksikliği), özel olarak hazırlanmış olan İshihara Testi ile teşhis edilir ve buna kısaca renk körlüğü testi denir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir