Göz Sağlığı

Hipermetrop Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Hipermetrop Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Göze yansıyan ışınların ağ tabakanın arka kısmında odaklanması sebebiyle oluşan bir göz kusuru olan Hipermetrop, yakını net görememe olarak halk arasında bilinir. Hastalık olmamakla beraber ışığı kırma kusurudur. Normal görüşe sahip kişilerin gözlerine gelen ışıklar saydam tabakada kırıldıktan sonra merceğe gelir. Retina üzerinde kırılarak ters bir görüntü meydana gelir. Sonrasında çubuk ve koni hücreleri tarafından algılanarak, anlamdırılması için beyine hücreler yardımıyla gönderilir. Ancak hipermetropa sahip kişilerde görüntü retinanın tam üzerine düşmez daha gerisine düşerek odaklanır.

Belirtileri Nelerdir?

Hipermetrop göz kusuruna sahip olan kişilerin yakın objeleri bulanık görme, gözleri kısarak bakma, gözde ağrı, okuma yazma gibi yakından bakılması gereken aktivitelerde bir müddet sonra baş ağrısı hissetme, sık sık göz kırpma ve gözde yaşlanma gibi şikayetleri olur. Çocuklarda bu semptomların fark edilmesi zordur. Bu sebeple sık sık göz muayenesi yapılması faydalı olacaktır. Tedavi edilmeyen Hipermetropa sahip çocuklarda göz tembelliği oluşma olasılığı yüksektir. Hipermetropi genetik faktörler ile oluştuğu gözlense de çevresel sebeplerle de oluşabilir. Yapılan araştırmalarda beyaz ırkların siyah ırklara göre daha fazla Hipermetropi olduğu ortaya çıkmıştır.

Neden Oluşur?

Gözün ön arka uzunluğunun normalden kısa olması sebebiyle genellikle yeni doğan bebekler “Eksenel Hipermetropi”ye sahiptir. Bunun yanı sıra gözün kırıcı ortamı olan korneanın ve lens yüzey değişikliğinden kaynaklanan “Eğim Hipermetropi”si oluşabilir. Yaşlılık ve diyabete bağlı olarak oluşan “İndis Hipermetropi”si de lensin kırılma değişikliğine bağlı olarak oluşur.

Teşhisi Nasıl Konur?

Muayene esnasında yapılan görme testi ve ölçümleri ve refraktometre aleti sayesinden Hipermetrop derecesi hesaplanır. Sonrasında gözlük camları denetilerek reçete yazılır.

Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Gözlük, lens ya da cerrahi operasyon seçenekleri ile Hipermetrop tedavisi mümkündür. Gözlük en sık tercih edilen yöntemdir. Ancak Hipermetrop derecesi arttıkça gözlük camı kalınlaşacağından görüntüde kalite bozulması oluşabilir. Lensler hijyene dikkat edilirse avantajlı bir yöntemdir. Diğer bir yöntem ise LASIK yöntemidir. Cerrahi müdahale ile lazerle ince tabaka kaldırılarak Hipermetrop düzeltilir. Göz çizdirme olarak bilinen bu yöntem Hipermetropta 6 numaranın altındaki kişilere uygulanabilmektedir. Ancak cerrahi müdahale öncesi hekim tarafından kornea dokusunun kalınlığı, eğimi, biyomekanik gücü ölçülür.  Uygun aralıklardaysa cerrahi işlem gerçekleştirilebilir. Eğer ameliyata uygun olmama durumu söz konusu ise genellikle LASEK yöntemi uygulanır. Bu yöntemde ince tabaka kaldırılmadan lazer işlemi uygulanır. Bu tedavi yöntemlerinin dışında PRK, Göz içi lens implantasyonu gibi alternatif yöntemler de Hipermetrop tedavisinde oldukça etkilidir. Göz içi lens implantasyonu tedavisinde yüksek numaralı görme kusurlarında lazer tedavisi uygulanamayan hastalara yapılmaktadır. İris önüne ve arkasına yerleştirilerek yapılan iki çeşit yöntemi bulunmaktadır.

Tedavi Yöntemlerinin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Gözlüğün avantajları göze dokunma ihtiyacını azaltırken göz enfeksiyon riskini azaltır. Lenslere göre daha uygun fiyatlı bir yöntemdir. Ancak gözlükler dikkatli seçilmezse burun ve kulak için rahatsızlık oluşturabilir. Lens kullananların avantajları spor yapan insanlar için oldukça avantajlıdır. Ancak bakımı gözlükler kadar pratik değildir.Hijyen kurallarına dikkat etmek gerekir. OKsijen geçirmeyen lensler gözde göz kuruluğu yaratabilir. Cerrahi müdahaleler Hipermetropide çok tercih edilmese de düşük dereceli hastalarda uygulanabilir.

Uygun olan tedavi yönteminin belirlenmesi için muhakkak hekime başvurulması gerekir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir