Sağlıklı Diş Fırçalama Nasıl Yapılır?
Yıllarca diş ipi ve diş fırçası ile dişlerin temizliğini yaptığımızda dahi sonrasında yanlış yaptığımızı öğrenebiliyoruz. Buna en basit örnek olarak verebileceğimiz; dişlerin doğru fırçalanması için en az 120 saniye (2 dakika) fırçalanması gerektiğini daha önce duymuş muydunuz? Bir çok kişi bu sürenin bariz altında dişlerini fırçalamaktadır. Biz de sizler için: “Sağlıklı diş fırçalama nasıl yapılır?” adlı bu makaleyi derledik.
Öncelikle burada vereceğimiz dört işlemi uygulamanız hem diş hem de diş etleri bakımından çok önemlidir. Bunun da aracılığıyla kolay bir şekilde diş fırçalama işlemelerini gerçekleştirebilirsiniz.
Gün içerisinde en az iki kez olmak üzere dişlerinizi fırçalayınız. Diş macununuzun florür içerdiğine kesinlikle dikkat etmenizde fayda var. Ayrıca diş fırçalama zamanlarınızı gün içerisinde sabah uyandığınızda ve gece yatmadan önceye ayarlamanız çok iyi olacaktır.
Her gün dişinizi diş ipi ile temiz tutmaya dikkat edin.Bu uygulamayı gece yatmadan önce özellikle yapmanızı öneririz.
Gün içerisinde tükettiğiniz ve atıştırma olarak da tabir edilen gıdaların tüketimini sınırlanacak bir şekilde beslenme listenize koyun.
Genel olarak önerilen ve temiz diş ile ağız için uygulanması gereken en önemli noktalardan biri de 6 ayda bir diş hekiminize kontrole gitmek. Olası bir ağız veyahut diş problemini de engelleyecektir.
Diş Fırçalama Doğru Şekilde Nasıl Yapılır?
Uzmanlara göre diş fırçalama işlemi en az 120 saniye yani 2 dakika sürmelidir ki bir çok kişinin bu asgari sürenin aşağısında diş fırçalama işlemini gerçekleştirdiğini görüyoruz. Bundan emin olmanız adına zaman tutmayı öneren uzman hekimler de bulunmaktadır. Diş fırçalama işleminde yapacağınız hareketlerin kısa ve nazik bir tutum içerisinde olmasına dikkat edin. Çünkü çok hassas bir diş etine sahibiz. Doğru diş fırçalama için, dişeti çizgisine önem verilmesinin de altını çizmek istiyoruz burada. Kuron, dolgu gibi işlemlerin de fırçalanması ve dişlerinin arka tarafına doğru da fırçalamanız önemlidir.
Doğru diş fırçalama adına genel olarak uzmanlar şu ortak adımlarda birleşiyorlar:
- İlk başta üst dişleriniz olmak üzere sonrasında da alt dişlerinizin dışta bulunan yüzünü fırçalayın.
- Bu adımda ise ilkin üst dişlerinizin iç ve sonrasında da alt dişlerinizin iç yüzeyini diş fırçası ile hafifçe fırçalayın.
- Ayrıca burada bir husus daha da önemlidir. Çiğneme kısmı olan dişlerinizin üst kısmını mutlak suret ile fırçalayın.
- Diş kadar dilin de temiz olması da önemlidir ki ağız kokusunun bu sebep ile ortaya çıktığı da bilinmektedir. Burada da dilinizi de diş fırçası ile fırçalamanız yararlı olacaktır.
Diş Fırçasını Kaç Ayda Bir Değiştirmeliyim?
Bir çok kişinin merak ettiği ve çevreden farklı farklı cevapların aldığı bir konuya değinmek isteriz. “Diş fırçası kaç ayda bir değişmeli, diş fırçası değişme sıklığı nasıl olmalıdır?” tarzında. Öncelikle dikkat etmeniz gereken bu sürenin de dışında diş fırçanızın yıprandığını gözle görülebilir biçimde dışarıdan da fark edebilirsiniz. Bunun dışında siz bunu fark etmezseniz bile diş fırçalarının 3 ayda bir rutin olarak değiştirilmesi diş hekimlerinin önerdiği bir bölümdür. Böyle bir süre içerisinde neden diş fırçasının değiştiğini düşünüyorsanız; fırça üzerinde biriken izler enfeksiyona ve diş etinin ile dişin tahrip olmasına sebebiyet verebilir.