Anne & Bebek

Anne Adayları Nelere Dikkat Etmeli ?

Hem bebek hem de anne adayı açısından hamilelik süresince dikkat edilmesi gerekenler vardır. Bunlardan bazıları hamilelik sürecinde gebenin konforunu arttırdığı gibi aynı zamanda bebeğin sağlığı açısından hayati önem taşımaktadır. Peki hamilelikte neler yapılmalı? Yatış pozisyonları nasıl olmalı? Nasıl beslenilmeli? İşte hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler…

1- Egzersiz

Hamilelik süresince yapılan egzersizin anne adayının sancılarının azalmasından, doğum sürecinin daha kolay geçmesine kadar pek çok yararı bulunur. Fakat hamilelikte yapılmaması gereken hareketlerin yapılması oldukça risklidir. Yapılan egzersizlerin aşırı yorgunluğa neden olmayacak seviyede olması büyük önem arz etmektedir. Hamile yogası, hamile platesi, açık hava yürüyüşleri gibi sizi yormayacak ancak esnekliğinizi ve formunuzu koruyacak sporlar hamilelik sürecinde uzmanlar tarafından önerilmektedir. Fakat ağırlık kaldırmak,  bisiklete binmek, koşu yapmak ve ağırlık içeren spor dallarından uzak durmak hamilelikte süresince dikkat edilmesi gerekenler listesinin en başında yer almaktadır.

2- Sağlıklı Beslenin

Hamilelik süresince dikkat edilmesi gereken konuların başlarında sağlıklı beslenme vardır. İlk 3 ay anne karnındaki bebek, anne adayının beslenmesinden etkilenmez. Bu süreçte anne adayında koku hassasiyeti ve mide bulantıları başlamışsa; midesini bulandıran yiyecekleri tüketmek zorunda değildir. Beslenme süreciyle ilgili olarak hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler 3. aydan sonra önem taşır. Gebeliğin ilk 3 ayında ise folik asitten zengin gıdaların tüketilmesi oldukça önemlidir

3- Hamilelikte Yatış Pozisyonları Oldukça Önemlidir

Hamilelikte dikkat edilmesi gereken konulardan biride yatış pozisyonudur. Hamilelik boyunca rahim bütün ağırlığını bel kemiği ve sırt kaslarının üzerine verdiği için bu durum kan damarlarının sıkışmasına sebep olabilmektedir. Bu sebeple bilhassa hamileliğin son haftalarına doğru sırt üstü yatmak tavsiye edilmez. Ancak uyku sırasında sırt üstü yatmış olmakla da bebek zarar görmez. Hamilelik süresince en doğru pozisyon yan yatmaktır. Bu pozisyonda kan akışı daha rahat sağlandığı için sol tarafa yatmanın daha iyi olduğu bilinse de anne adayları rahat hissettikleri yöne doğru yatış pozisyonu alabilir. Yatarken dizleri büküp arasına yastık koymak da anne adaylarının daha konforlu uyumasını sağlayabilir. Uyku sırasında pozisyonun değişmesi korkulacak bir durum değildir.

4- İlaç Kullanımı

Hamilelikte dikkat edilmesi gerekenlerden biride ilaç kullanımıdır. Hamilelik süresince alınan ilaçlar yalnızca anneyi değil artık bebeği de etkilemektedir. Bu sebeple doktora danışmadan, kesinlikle ilaç kullanılmamalıdır.

5- Kilo Alma

Hamilelik süresince kilonuza dikkat etmelisiniz. Genellikle gebelik süresince 9 ile 12,5 arasında kilo alınması normal kabul edilir.

6- Çalışma Yaşamı

Aksi bir durum olmadıkça normal işinizi yapmaya devam edebilirsiniz. Ancak yorgunluk veren ve fiziksel aktivite gerektiren işlerle uğraşmak erken doğum açısından bir risk teşkil etmektedir.

7- Yolculuk

Aksi bir durum olmadıkça kısa yolculuklar yapabilirsiniz. Uzun yolculuklarda ise  iki saatte bir kısa bir yürüyüş yapmanız gerekmektedir. Kabin basıncı ayarlı uçaklar ile yapılacak seyahatlerde herhangi bir mahzur yoktur. Emniyet kemerlerinin vereceği rahatsızlık sebebiyle koltuklarda arkaya yaslanarak oturmanızda fayda vardır.

8- Giyim

Giyeceğiniz kıyafetler rahat olmalıdır. Sıkı jartiyer, korse, lastik çorap bağı kullanmamanızda fayda var. Uzun topuklu ayakkabılar giyilmesi düşme riskini artırdığı için tavsiye edilmez. Onun yerine rahat ayakkabılar tercih etmelisiniz.

 

9- Bağırsak Hareketleri

Hamilelik süresince bağırsak hareketleriniz düzensiz olması sebebiyle ileri derecede kabızlık yaşayabilirsiniz. Bu sebeple hamilelik süresince günde bir defa tuvalete gitme alışkanlığı kazanmanızda fayda var. Bu durumdan kurtulmak için meyve ve sebze tüketin. İdeal miktarda su içerek ve günlük egzersizler yaparak bağırsak hareketlerinizin düzenli çalışmasını sağlayabilirsiniz.

10- Cinsel İlişki

Hamileliğin son bir ayı haricinde cinsel ilişkinin herhangi bir mahzuru yoktur. Yalnız kanama ve erken doğum riski varsa cinsel ilişkiden kaçınmanız gerekir.

11- Karın ve Göğüs Bakımı

Karın ve memede görülebilecek çatlakları önleyecek kesin yöntemler bulunmamaktadır. Fakat çeşitli kremler ile cilt bakımı yapmanızın zararı yoktur. Hamilelik süresince aşırı kilo almanız bu çatlakların oluşmasını kolaylaştırmaktadır.

12- Ağız ve Diş Bakımı

Hamileliğinizin başında tedaviye muhtaç dişlerinizin tedavi edilmesi gerekir. Her yemekten sonra dişlerin temizlenmesinde fayda vardır. Hamileliğin 4. ayından sonra hormonal etkiyle diş etlerinde hassasiyet ve büyüme meydana gelebilir. Bu durum bazı anne adaylarında kısa zamanda diş eti iltihabına dönüşür. Bir bardak suya 7-8 damla limon sıkıp bir çay kaşığı tuz eklenip hazırlanan sıvı ile gargara yapılması oldukça faydalıdır. Hamilelikte dişlere cerrahi girişim yapılabilir. Cıvalı amalgam kullanılmaması tavsiye edilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir